Een kijkje achter de schermen: keramiek van Ann Rose!
Wie is Ann Rose?
‘Wij zijn Annemarie en Roos, en wij zijn sinds de brugklas vriendinnen. Beide houden we ons graag bezig met persoonlijke ontwikkeling, ieder op haar eigen manier. Roos werk sinds kort als coach in bewustwording en Annemarie rondt binnenkort twee opleidingen af; één tot natuurgeneeskundig therapeut en één in ademcoaching.
Het is onze droom om onze creativiteit en het werken met onze handen in het atelier te combineren met coaching en natuurgeneeskundige therapie. Daarnaast organiseren we dit jaar een retraite voor iedereen die graag dichter bij zichzelf komt, oude patronen wil loslaten en wil focussen op helen. We kijken erg uit naar het bieden van ruimte om samen te komen en te ontwikkelen. Dit is zeker een rode draad door ons leven en we zijn dan ook veel bezig met het zo eigen en communaal mogelijk inrichten van onze toekomstplannen. Zo dromen we ervan om samen met onze beste vrienden op een stuk land te wonen waar we zo zelfvoorzienend mogelijk kunnen leven. Daarbij kan een groot atelier in de natuur, waar iedereen altijd welkom is om te komen creëeren, natuurlijk niet ontbreken.’
Hoe is Ann Rose ontstaan?
‘Eind 2020 stopte Roos met haar fulltime baan bij de migratiedienst van de Rijksoverheid. Zowel de inhoud als de sleur van het 9 tot 6 werken begonnen zijn tol te eisen. Binnen een week kocht Roos een wit aannemersbusje dat ze in de wintermaanden van 2021 volledig zelf heeft omgebouwd tot een camperbusje. Geleidelijk door dit proces heen kreeg ze steeds meer energie voor het leven terug. Eén ding was duidelijk: meer met haar handen werken! Annemarie was in deze periode bezig met het afronden van haar Bachelor aan de VU, het studeren was ook zeker geen bron van energie voor Annemarie die veel liever bezig is in verbinding met mensen of met haar handen in de klei.
Hoe is de samenwerking met Wiezewasjes tot stand gekomen?
Hoe is de collectie met keramiek tot stand gekomen?
‘Naar aanleiding van ons gesprek met Wieske over de sfeer en het gevoel dat we op willen wekken met de collectie zijn we aan de slag gegaan. We hebben ons laten inspireren door verschillende spirituele en mystieke stromingen. De vormen die we hieruit hebben gehaald zijn spiralen, sterren en de maan en yinyang vorm. Daarnaast hebben we uiteraard de huisstijl en producten van Wiezewasjes meegenomen in het ontwerpproces om te komen tot een mooie samensmelting van de verschillende producten.
Vervolgens zijn we gaan experimenteren met de klei. Wij vinden het het fijnst om op deze manier te werken, omdat we zo direct zien of een idee ruimtelijk ook werkt. Op de gestookte items werden er verschillende kleuren en combinaties glazuur getest. De resultaten hiervan werden aan Wieske voorgelegd en zo kregen we snel een beeld van wat goed aansloeg en wat niet. Kleuren en vormen werden geselecteerd, en zo vloeide we door in fase twee. De tweede set dummies die hieruit voortkwam lijkt al een stuk meer op de uiteindelijke collectie, hierin hebben we ook voor het eerst met echt goud gewerkt op de bakjes. Uit deze tweede set werden de definitieve ontwerpen gekozen. Met als resultaat een keramiek collectie die helemaal Wiezewasjes is!’
Wat is het proces dat één Wiezewasjes sieradenbakje doorloopt?
‘Een uniek keramiek item gaat niet over één nacht ijs, er gaat een heel proces vooraf aan een Wiezewasjes keramiek item. Het productieproces van een bakje duurt gemiddeld 15 dagen. Er gaat vooral veel tijd zitten in de droogprocessen en het stoken van de keramiek, dit duurt soms bijna 2 dagen. Leuk weetje: we hebben een bakje van klei tot eindfase gemiddeld zo’n 15 keer in onze handen!
Creëren
- We beginnen met het werken met de klei. Een bakje wordt met de hand gevormd of op de draaischijf gemaakt. Wanneer we een bakje draaien wordt er precies afgewogen hoeveel klei er nodig is voor een specifiek model zodat ze allemaal (bijna) even groot en zwaar worden. Zo kunnen we zo consistent mogelijk werken.
Drogen
- Nadat de klei de juiste vorm heeft gekregen mag het ongeveer een dag drogen aan de open lucht. Hierdoor is de klei net wat steviger en kunnen eventuele uitstekende randjes of bobbeltjes nog weggesneden worden. Alles kan nu mooi glad worden afgewerkt.
Stoken
- Na het afwerken mogen alle items ongeveer een week verder drogen voordat ze de oven ingaan voor de eerste stook. Deze eerste stook heet de biscuitstook en gebeurt op 1040 graden. Het duurt vaak wel 36 uur voordat de oven op temperatuur is gekomen en weer genoeg is afgekoeld om hem veilig te kunnen openen.
- Wanneer de bakjes biscuit gestookt zijn, zijn ze klaar voor de glazuur fase. Deze fase begint met het stofvrij maken van de producten met een vochtige spons zodat de glazuur goed kan hechten.
- We hebben voor dit project een aantal verschillende glazuren gebruikt die op een andere manier verwerkt worden. De effectglazuren met spikkels hebben wel 3 lagen nodig en de transparante glazuur maar 1. Tussen het aanbrengen van de verschillende lagen moet het werk steeds goed drogen.
- Wanneer alle lagen glazuur erop zitten werken we de randjes en onderkant af met een natte spons zodat alles er mooi en netjes uitziet.
- Vervolgens zetten we met speciale pottenbak inkt en een stempel het Wiezewasjes logo onderop de bakjes.
- Dan is het tijd voor de glazuurstook. Dit gebeurt op 1050 graden en is een van de spannendste stoken omdat de kleuren van de glazuur nu echt zichtbaar worden. Deze verschillen namelijk na het bakken erg van de kleur bij het aanbrengen van het glazuur. Deze stook is altijd een puzzel omdat de items elkaar absoluut niet aan mogen raken! Als dit gebeurd smelten de items namelijk aan elkaar.
- Na de glazuurstook hebben alle items hun definitieve kleur gekregen en is het tijd voor de goudluster. Dit is een bruinachtige oplossing met écht goud erin die na het stoken zorgt voor de prachtige gouden tekeningen op de bakjes. Eerst wordt alles goed ontvet en schoongemaakt en dan is het tijd om te tekenen! Deze schilderingen maken we allemaal met de hand met een klein kwastje.
Finishing touch
- Na het aanbrengen van de goudluster is het tijd voor de laatste stook. Deze laatste ronde is een stukje minder warm dan de voorgaande rondes er gebeurt op 790 graden.
Na vijftien dagen en 10 belangrijke stappen is een Wiezewasjes bakje klaar om iemand anders blij te gaan maken!’